Dåp 

Dåpen er et tegn på Guds kjærlighet. 

Det var Jesus som innstiftet dåpen, og den regnes som et sakrament, en hellig handling. Det betyr at det er Gud selv som handler og viser oss sin nåde når vi blir døpt. Dåpen er en kjærlighetserklæring fra Gud til hver enkelt av oss. I dåpen får vi Den hellige ånd, vi blir velsignet og innlemmet i den verdensvide kirken.  

Helt konkret blir vi døpt ved at en prest heller vann tre ganger over hodet vårt (i Faderens, Sønnens og Den hellige ånds navn) og presten tegner et kors på pannen vår med hånden sin.  

I Den norske kirke er det vanlig å bli døpt som barn. Det er en fin måte å tydeliggjøre at vi er elsket av Gud, uten at vi har gjort noe for det. Begrunnelsen for denne tradisjonen kommer fra Markusevangeliet i Det nye testamentet, kapittel 10, vers 13 – 16.  

De bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem, men disiplene viste dem bort. Da Jesus så det, ble han sint og sa til dem: «La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem.  Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike slik som et lite barn, skal ikke komme inn i det.» Og han tok dem inn til seg, la hendene på dem og velsignet dem. 

Mange døpes nå senere i livet, men uansett hvor gammel du er når du blir døpt, er du hjertelig velkommen i kirken.  Dåpen er uansett en gave vi kan få ta imot, helt gratis uten å måtte prestere noe.   

Er det riktig å døpe barnet, eller vente til det selv kan bestemme?  

Det er flere som lurer på om det er riktig å døpe barnet sitt, eller om barnet bør kunne velge selv å bli døpt senere i livet. Vi tenker at det er en styrke at alle som har tilhørighet til folkekirken, får både kjennskap til og kunnskap om kristendommen. Det er derfor ikke en nøytral handling å ikke døpe barnet. Tilhører man en kristen tradisjon selv, er det like respektfullt overfor et nyfødt barn å innlemme det i sin tro og tradisjon, men heller være tydelig på at barnet senere i livet selv kan velge å tro noe helt annet og melde seg ut av kirken.  

Hvem kan være faddere? 

Det kan være mange faddere, men det vanligste er mellom to og fire. Minst en av fadderne må være medlem av Den norske kirke.  

Les mer om dåpen og hvordan du melder inn dåp til kirken her: https://www.kirken.no/nb-NO/dap-i-den-norske-kirke/