Gravferd / begravelse 

Begravelsen er den siste avskjeden med dem vi er glade i. I kirken markerer vi livets gang, fra fødsel til grav. Døden er en helt naturlig del av livet, men er likevel mettet av sorg, tap og savn, lengsel og kjærlighet, og kanskje både sinne og lettelse. Uansett hvem du er eller hvordan du føler deg, er kirken åpen for deg som trenger hjelp til å håndtere et dødsfall av noen som står deg nær.  

Hvordan kontakte kirken? (burde være et felles nummer over hele landet) 

Slik ser gangen i begravelsen ut: (lenke)

Du kan selv være med på å velge salmer og sanger for begravelsen, eller dikt som betyr noe spesielt. Det er ofte regionale tradisjoner og variasjoner, men her er en oversikt over de samler som en ofte synger i gravferder: (lenke til oversikt som kan printes ut). 

I dagene mellom dødsfallet og begravelsesdagen trenger du kanskje noen å snakke med. Det kan kirken bidra med, for mange steder har både prester og diakoner som har tid til deg som trenger en samtalepartner. 

Begravelsesbyrået bistår gjerne med kontakten med menighetskontor og prest, men du gjerne være i direkte kontakt med presten selv. Da er det lettere å få dialog og avklare hva det er behov for fram til gravferden eller bisettelsen.  

Les mer om gravferd på kirken.no: https://www.kirken.no/nb-NO/begravelse-seremoni-i-den-norske-kirke/

Urnenedsettelse 

Om det er en bisettelse, skal det etter en stund være en urnenedsettelse. Det er en viktig markering, siden det er først da den avdøde faktisk kommer i jorda. Du kan få hjelp til å lage en verdig seremoni når urnen skal settes ned. Si ifra til den lokale presten eller på menighetskontoret at du ønsker at de medvirker og leder seremonien.