Kirkens LHBT-arbeid gir resultater

Det er tre år siden kirken startet å vie alle par. Siden den gang har Den norske kirke tatt nye steg for å bedre situasjonen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. 

Det er blant annet opprettet et LHBT-utvalg, det gjennomføres en arbeidslivsundersøkelse som også kartlegger arbeidsmiljøet for personer med LHBT-identitet i kirken, og det er satt i gang et pilotprosjekt i Oslo og Sør-Hålogaland bispedømmer for å heve kompetansen om LHBT, kjønn og seksualitet. 

Åpen folkekirkes årsmøte 2020 uttalte:

  • Åpen folkekirke er fornøyde med at det viktige arbeidet til LHBT-utvalget har kommet godt i gang og er i ferd med å gi resultater. Vi ser fram til å få resultatene av arbeidslivsundersøkelsen og håper tilbakemeldingene vil bidra til nye tiltak for å gjøre Den norske kirke til en bedre arbeidsgiver, sier leder i Åpen folkekirke Gard Sandaker-Nielsen, før han fortsetter: 
  • For vi er enda ikke i mål. Den norske kirke mangler en enhetlig arbeidsgiverpolitikk og tillater fremdeles at LHBT diskrimineres ved ansettelser. Vi oppfordrer Kirkerådet til å få fortgang i dette arbeidet.

Nødvendig erfaringsdeling og kompetanseheving

Åpen folkekirke mener det er viktig at det høstes erfaringer med utprøvingen av tiltak for å heve kompetansen hos ansatte på LHBT, kjønn og seksualitet i to bispedømmer. Dette arbeidet må trappes opp og ansatte, rådsmedlemmer og frivillige må få mulighet til å få del i disse erfaringene og kompetansen. 

  • Samtidig vil vi oppfordre LHBT-utvalget og Kirkerådet om å legge til rette for at LHBT kan komme til orde med sine erfaringer med og fortellinger fra kirkelige miljøer. Det vil være et viktig steg på veien mot at kirken kan ta et oppgjør med behandlingen og overgrep som LHBT har vært utsatt for, avslutter Sandaker-Nielsen. 

Her er hele vedtaket fra årsmøtet: 

Åpen folkekirke er fornøyde med at det viktige arbeidet til LHBT-utvalget har kommet godt i gang og er i ferd med å gi resultater. Vi ser fram til å få resultatene av arbeidslivsundersøkelsen og håper tilbakemeldingene vil bidra til nye tiltak for å gjøre Den norske kirke til en bedre arbeidsgiver. 

Åpen folkekirke er opptatt av at Den norske kirke skal få på plass en enhetlig arbeidsgiverpolitikk og skal slutte å diskriminere LHBT ved ansettelser. Vi oppfordrer Kirkerådet til å få fortgang i dette arbeidet.

Åpen folkekirke ser fram til at det høstes erfaringer med utprøvingen av tiltak for å heve kompetansen hos ansatte på LHBT, kjønn og seksualitet. Vi forventer at alle ansatte, rådsmedlemmer og frivillige får mulighet til å få del i disse erfaringene og kompetansen på relativ kort sikt. 

Åpen folkekirke oppfordrer LHBT-utvalget og Kirkerådet om å legge til rette for at LHBT kan komme til orde med sine erfaringer med og fortellinger fra kirkelige miljøer. Det vil være et viktig steg på veien mot at kirken kan ta et oppgjør med behandlingen og overgrep som LHBT har vært utsatt for.

Foto: Jiroe/Unsplash