Last ned/utskrift: Valgprogram Åpen folkekirke 2020-2023
Nynorsk: Valprogrammet på nynorsk
Nordsamisk: 2020-2023’ Válgaprográmma
Valgprogrammet ble vedtatt på Åpen folkekirkes årsmøte 9. februar 2019.
Åpen folkekirke vil at Den norske kirke skal videreutvikles som en åpen og demokratisk folkekirke.
Åpen folkekirke vil arbeide for en kirke som er åpen for alle, som fremmer menneskeverdet og som motarbeider diskriminering.
Kirken som folkekirke
Den norske kirke skal forkynne evangeliet og verne om menneskers verd.
Den er landsdekkende og inndelt i geografiske sokn. Alle sokn skal høre til i et prostiog et bispedømme. Hvert sokn styres av et demokratisk organ, har kirke og betjenes av prest og andre kirkelig tilsatte. Kirken skal være lokalt forankret og tilstede der folk bor. Dåpen er eneste vilkår for medlemskap.
Som folkekirke er kirken der for alle gjennom livet; fødsel og dåp, død og gravferd, oppvekst, trosopplæring og konfirmasjon, giftemål og familie, helg og høytid, kriser og ulykker. Den norske kirke forholder seg til allmenne livserfaringer i samfunnet og gir rom for det hellige, tro og tvil, håp og undring, stillhet og engasjement. Kirken er et mangfoldig fellesskap av ulike aldersgrupper, kulturer, kjønn og meninger både i Norge og internasjonalt.
Som folkekirke har Den norske kirke et særlig samfunnsansvar og bidrar aktivt ibåde den lokale og nasjonale offentligheten.
I kommende periode skal Åpen folkekirke særlig jobbe for
- å utvikle kirkens demokrati lokalt, regionalt og sentralt gjennom kompetanseheving og tilrettelegging av demokratiske prosesser, åpenhet og utvikling av en demokratisk kultur.
- å utvikle ungdomsdemokratiet både sentralt i Den norske kirke og i bispedømmene.
- at valgordningen forenkles, slik at alternativene blir synlige og tydelige.
- at valgordningen gir innflytelse til bredden blant kirkens medlemmer.
- å sikre at bispedømmerådet/Kirkemøtet velges ved direkte valg.
- at Kirkevalg fortsatt skjer samtidig og i umiddelbar nærhet til kommune-og fylkestingsvalg.
- at kirken ikke stiller andre krav til medlemskap enn dåp. Medlemsavgift skal ikke innføres.
- at det stimuleres til tett samarbeid mellom lokalkirke og kommune, mellom de lokale soknene, og mellom kirkens ulike nivåer.
- at hovedfinansieringen av Den norske kirke skjer gjennom stat og kommune.
Kirken midt i livet
Den norske kirke finnes for mennesker i alle aldre og i ulike livssituasjoner. I kirkehuset, gjennom gudstjenester og kirkelige handlinger kommer menneskersammen for å feire, sørge, takke og be. Kirkens seremonier ved de ulike livsfaser skalgi tilhørighet og livstolkning. De skal berøre, gi fordypning og livsmot, og pregesav delaktighet, fellesskap og åpenhet. Kirkens gudstjenester og nattverdbord er åpnefor alle.
Kirken skal arbeide aktivt for å senke terskelen, slik at ikke sosial bakgrunn, etnisk tilhørighet, seksuell orientering eller annet får hindre menneskers opplevelse av å være fullt verdsatt og likestilt medlem i kirkens fellesskap.
Kirken skal fortsatt ha et synlig og tjenende nærvær i, og samarbeid med, ulike lokale og offentlige institusjoner som barnehager, skoler, universitet og høyskoler, sykehjem og sykehus, forsvar og fengsler.
I kommende periode skal Åpen folkekirke særlig jobbe for
- å sikre at kirkens samlinger og aktiviteter er åpne og inkluderende
- å sørge for at dåp som livsbekreftende rite er synlig og tilgjengelig for mennesker i alle aldre.
- å sikre at deltakelse i alle trosopplæringstiltak skal være gratis
- at prester i Den norske kirke fortsatt skal ha vigselsrett. Alle par som ønsker det skal kunne gifte seg gratis i sin lokale kirke og møtes med respekt.
- å sikre at vedtaket om vigsel for likekjønnede par ikke reverseres eller gjøres vanskeligere å etterleve noe sted.
- å sørge for at kirkelig gravferd er tilgjengelig, respektfull og godt tilpasset de pårørendes behov.
- å bidra til en ferdigstillelse av ny gudstjenestebok og en revidert tekstbok.
- å bidra til at kjønnsinkluderende språk i større grad brukes i gudstjenesten.
- å styrke arbeidet med bruk av samiske språk, kvensk og tegnspråk i kirkelige sammenhenger.
- å styrke kirkens digitale satsning og tilstedeværelse på nett og i sosiale medier, og videreutvikle tjenesten med nettprester.
- å holde kostnadene forbundet med deltakelse i kirkens liv nede, og arbeide for god økonomiforvaltning og brukervennlige tjenester
- å sikre at trosopplæringen også tar opp viktige etiske og sosiale spørsmål, som for eksempel klima, sosial rettferdighet, kjønn og seksualitet.
- At flere menigheter i Den norske kirke markerer den samiske nasjonaldagen og bruker samisk liturgiske ledd og salmer i menighetens ordinære gudstjeneste.
- at det etableres flere internasjonale møtesteder og at det holdes flere gudstjenester på engelsk.
Kirken som møteplass
Den norske kirke er en møteplass for inspirasjon, erfaringsdeling og mangfold. Her skal alle mennesker kunne kjenne seg velkommen, bli sett og bekreftet. Kirken skal være en tjenende kirke, som preges av barmhjertighet. Kirken er diakonal og skal sammen med offentlige organisasjoner, næringsliv og frivillige arbeide for å bryte ensomhet og utenforskap. De av oss som lever med ulike former for funksjonsnedsettelse skal helt og fullt kunne delta i kirkens liv og virksomhet. Den norske kirke skal bidra til å bygge lokalsamfunn hvor det er godt å bo og godt å vokse opp. Kirken støtter opp om visjonen om det livssynsåpne samfunn, der utøvelsen av tro og livssyn sees på som et viktig felles gode som det legges aktivt til rette for i samfunnet. Kirken skal tilrettelegge for møteplasser også på tvers av konfesjoner, religioner og livssyn, og bidra til å styrke religionsdialogen på lokalt og nasjonalt nivå.
I kommende periode skal Åpen folkekirke særlig jobbe for
- at det legges til rette for bred frivillig innsats i hele kirkens virksomhet.
- å styrke kirkens diakoni, og stimulere til samarbeid med frivillig og offentlig sektor.
- at kirkene har tilstrekkelige ressurser slik at kirken kan være der folk er, på ulike arenaer.
- å arbeide for en forståelse av kirkene som vigslede rom som ikke legger unødige begrensninger på en gjestfri og fleksibel bruk av lokalene.
- at korvirksomhet i Den norske kirke støttes og utvikles.
- å stimulere samarbeidet med barne- og ungdomsorganisasjoner.
- å styrke kirkens arbeid med dialog mellom ulike tros- og livssynssamfunn.
- å styrke inkludering av flyktninger i lokalsamfunnet.
Kirken som kulturbærer
Kirkene er vår felles kulturarv, og kirken som kulturarena er en bærebjelke for folkekirkens plass i lokalsamfunnet og i folks liv. Kirker i alle deler av landet er rom for tilhørighet, tro og livsriter. De bør holdes åpne og levende så langt det er mulig, ogdet skjer best ved at de brukes. Kirkebyggene bærer i seg kulturverdier som viser hvordan kirke og samfunn har utviklet seg i tusen år. Også vår tid skal få sette sitt avtrykki kirkerommet, ut i fra samtidens behov og tankesett.
Et mangfold av estetiske uttrykk hører hjemme i kirkens rom. Kirkemusikk ogandre kunstneriske uttrykksformer er integrert i og utvider kirkens forkynnelse,trospraksis og tilbedelse. Kunsten skaper rom for liv og tro.
I kommende periode skal Åpen folkekirke særlig jobbe for
- å stimulere til at kirkene holdes åpne også når det ikke er gudstjenester eller kirkelige handlinger.
- et nytt regelverk som åpner for mer fleksibel bruk av kirkene.
- tilstrekkelig økonomi for vedlikehold av kirkebyggene.
- at Kirkemøtets vedtak i sak KM 11/18 Rapport og veivalg for Den norske kirkes kunst- og kultursatsing følges opp og jobbes videre med.
- å opprette stipendordning for skapende kunstnerisk arbeid i Den norske kirke.
- at bevilgninger til kor og kirkemusikk skal inn i det kirkelige regelverk.
- at kirken skal speile mangfoldet i samfunnet slik at alle skal få anledning til å gjenkjenne egne kulturelle referanser.
- at samisk kultur og tradisjon forstås bedre og integreres på nye måter i kirkens liv.
Kirkens stemme i samfunnet
Jesus utfordrer oss til en radikal nestekjærlighet. Den norske kirke finnes formennesker som er utsatte, ensomme og på flukt. Kirken skal tydelig ta avstandfra fremmedfiendtlighet og udemokratiske krefter. Den norske kirke skal nasjonalt oglokalt bidra til et trygt, åpent og inkluderende samfunn, og være en bevegelse forøkt integrasjon, forståelse og toleranse. Å stå opp for menneskeverdet og ta ansvarfor skaperverket er grunnleggende for kirken.
Kirken står opp for alles rett til respekt for sin etniske, kjønnsmessige og religiøse identitet. Kirken er aktivt engasjert i dialog med andre tros- og livssynssamfunn, og skal fremme trosfrihet. Den norske kirkes internasjonale arbeid skal bidra til fred og nedrustning,forsoning, rettferdighet og bærekraftig utvikling. I møte med den overhengendeklimakrisen målbærer kirken en forståelse av sammenheng og solidaritet mellom alt det Gudhar skapt. Mennesket er en skapning sammen med og avhengig av alt det gode Gudhar skapt. Å forvalte skaperverket innebærer å ydmykt innse og verne om denne livssammenhengen. Det må inspirere til et stadig arbeid for å overvinne miljøskadelig og urettferdig forbrukskultur som vi selv er en del av.
I kommende periode skal Åpen folkekirke særlig jobbe for at
- kirken skal være en aktiv stemme i samfunnsdebatten.
- kirken gjennom diakonal handling skal vise evangeliet som en levende kraft for rettferdighet, anerkjennelse og gode fellesskap.
- kirken skal aktivt stå opp mot alle former for vold og ekstremisme.
- kirken skal være en aktiv aktør i den digitale offentligheten.
- kirken skal hente aktuelle impulser fra den verdensvide kirken og fellesskapet med mennesker og grupper som tilhører andre tros- og livssyn.
- kirken skal ha en trosopplæring som inspirerer til engasjement for skaperverket, mot sosial urettferdighet og for solidaritet med fattige og forfulgte.
- kirken skal ha trygge rom, der mennesker som har opplevd trakassering og overgrep kan få styrke og nytt livsmot.
- å bidra til å belyse Den norske kirkes rolle i fornorskingspolitikken for den nye sannhet og forsoningskommisjonen.
Kirken som arbeidsplass
Den norske kirke er en stor arbeidsplass, med ansatte i det nasjonale rettssubjektet Den norske kirke, og i fellesråd på kommunenivå. Arbeidsmiljø, likestilling og rekruttering til ulike stillinger er viktig for kirken som arbeidsgiver. En god balanse mellom kirkelige handlinger og menighetsbyggende arbeid er svært viktig for å opprettholde levende menigheter og å rekruttere til kirkelig tjeneste. Den norske kirke skal vedta ny kirkeordning som må ha som mål å bevare kirkens preg av bred, åpen folkekirke.
I kommende periode skal Åpen folkekirke særlig jobbe for at
- Den norske kirke skal være en attraktiv arbeidsplass og et forbilde innen arbeidsmiljø.
- kirken skal ha en effektiv ressursbruk som sikrer lokalkirken.
- alle ansatte skal ha samme arbeidsgiver.
- det fattes vedtak om en ny, endelig kirkeordning som ivaretar alle kirkelig tilsatte.
- tilsetting av prester og andre kirkelige ansatte skal skje på en slik måte og i de organer som best kan sikre respekt for stillingenes særpreg, og best mulig samspill og samarbeid mellom alle kirkelige ansatte.
- kirken skal ha en helhetlig tilsettingspolitikk der søkere ikke diskvalifiseres eller diskrimineres på bakgrunn av kjønn, samlivsform, seksuell orientering, funksjonsnivå, alder eller etnisitet.
- det jobbes mer med rekruttering av godt kvalifiserte kirkelig tilsatte og en tydeliggjøring av den viktige samfunnsrollen man har som tilsatt i Den norske kirke.
- det stimuleres til rekrutterende staber og styrket samarbeid med utdanningsinstitusjonene.
- kvalifikasjonskravene til de vigslede tjenestene opprettholdes.
- det innføres etiske retningslinjer for innkjøp i Den norske kirke.
- det skjer en forenkling av kirkelig regelverk.
Last ned: VALGPROGRAM_ÅF_2020-2023
(Foto: Pixabay)