Åpen folkekirke mener at det er avgjørende at Den norske kirke satser på opplæring i kristen tro for at den skal være en bred folkekirke.
På Kirkemøtet 2026 skal det etter planen vedtas nye rammeplaner for fagfeltet kirkelig undervisning og læring. Disse skal tydeliggjøre hvordan menighetene skal jobbe med og gi undervisnings til de ulike aldersgruppene.
– Kunnskapen om tro, Bibelen og kristendommen er dessverre i ferd med å forvitne i store deler av befolkningen, spesielt blant barn og unge. Opplæring og kunnskap om kristendommen er derfor et grunnleggende folkekirkeprosjekt. Blant annet vil være viktig å etablere språk for å snakke om liv, tro og tvil i konfirmasjonstiden, samt å gjøre bibelfortellinger og kristen tro aktuell og tilgjengelig for unge i en ny tid, sier leder i Åpen folkekirke Gard Sandaker-Nielsen.
Landsmøtets vedtak:
- For at Den norske kirke skal være en bred folkekirke, er det nødvendig å satse på opplæring i kristen tro. Det er behov for rammeplaner som angir et konkret innhold og som har en god balanse mellom sentralt angitt innhold og lokal valgfrihet. Rammeplanene bør inneholde et gjennomtenkt utvalg av tekster, salmer, bønner og ulike trospraksiser. Ikke minst er det viktig med angivelse av et bredt utvalg av bibelfortellinger. Det bør utvikles konkrete planer, med anbefalinger av kjernestoff i ulike aldersgrupper.
- Mange barn og unge opplever maktesløshet og redsel overfor framtida. Kirka må formidle håp og muligheter for handling og fellesskap, en tro på at verden kan bli bedre og at vi som kirke og barn og unge selv kan bety en positiv forskjell. Ungdommens kirkemøte har ved flere anledninger etterlyst at kirken aktualiserer ulike tema som psykisk helse og seksualitet, blant annet i konfirmantarbeidet. Det er viktig at rammeplanene tematiserer dette.
- Undervisningen må legge til rette for å erfare trospraksis i fellesskapet. Det kan skje gjennom deltagelse i gudstjeneste og nattverd, og andre trospraksiser, som for eksempel lystenning, sang, bønn, gjøre korsets tegn og pilegrimsvandring. Undervisningen skal skape eierskap og tilhørighet til egen kirke og gi trygghet og glede i å delta i de rituelle handlinger.
- Åpen folkekirke ønsker å styrke foresattes og fadderes mulighet til å utføre oppdraget sitt, for eksempel gjennom samlinger, godt fysisk materiell og tilgang til en egen ressursside i den digitale ressursbanken.
- Menigheter bør inspireres til å dele planer og erfaringer med hverandre. For eksempel bør ulike konfirmasjonsplaner legges ut lett tilgjengelig i ressursbanken, slik at undervisningsansatte kan lese hverandres planer og bruke hverandres stoff.
- Landsmøtet oppfordrer Åpen folkekirkes medlemmer i bispedømmeråd, Kirkemøte og Kirkeråd til å engasjere seg i denne saken og arbeide for at rammeplanene som nå utvikles skal bli gode verktøy for menighetene.
(Illustrasjon: Barn og unge deltar i trosopplæring i kirka si. Foto: Hanne Moesgaard Skjesol)