Hei alle som skal være med å behandle høringen om overordnede rammer for kirkevalget 2027. Landsstyret vårt vedtok i oktober momentene i høringsuttalelse vår, som arbeidsutvalget nå har ferdigstilt. Det mangler en språkvask, men legger den nedenfor slik at alle kan bruke den inn i de høringsuttalelsene fra de ulike rådene. Dette blir også sak på landsmøtet vårt i mars.
Høringssvar fra ÅF LS – rammer for kirkevalget
- Kirkevalget gjennomføres for at alle medlemmene skal være med på å velge kirkens ledelse – og bidra til at de kirkelige rådene er representativt sammensatt og har legitimitet i kirken. Dette prinsippet og begrunnelsen for kirkedemokratiet er viktig blir understreket. For å finne en god og framtidsrettet valgordning må behovet for forenkling, effektivisering og å gjøre valget billigere, veies opp mot hensynet til at valgordningen må sikre at absolutt alle medlemmer blir godt opplyst om valgmulighetene og enkelt har mulighet til å stemme.
- Flere av forslagene er vi usikre på hvilke konsekvenser vil få for kirkedemokratiet og kirkevalgets oppslutning i befolkningen. Det ville vært lettere å ta stilling dersom det hadde vært en tydeligere konsekvensvurdering av de ulike forslagene, selv om vi har forståelse for at det ikke nødvendigvis er så lett å skue konsekvensene av de ulike veivalgene.
- Vi er fornøyde med at prinsippet om direktevalg til menighetsråd og bispedømmeråd/Kirkemøtet ligger fast. Det er viktig for at alle kirkens medlemmer skal kunne bestemme hvem som skal utgjøre kirkens ledelse og påvirke beslutninger og prioriteringer.
- Prinsippet om at kirkevalg fortsatt skjer samtidig og i umiddelbar nærhet til kommune- og fylkestingsvalg har så langt vært viktig for Åpen folkekirke. I lys av erfaringene med det digitale valget, våre tilbakemeldinger til Kirkerådet høsten 2023 om erfaringene med valggjennomføringen og nedgangen i den totale valgoppslutningen, er det naturlig at også dette prinsippet revurderes. En konsekvens av at kirkevalget ikke lenger skal være fysisk knyttet til stemmelokalene for offentlige valg, er at det heller ikke lenger er nødvendig at kirkevalget gjennomføres samtidig med offentlige valg. En valgdag kan med fordel erstattes med en valgperiode. Det offentlige valget utvikler seg også i denne retningen, hvor det mange steder er flest velgere som benytter seg av muligheten til å stemme før valgdagen. I så fall bør kirkevalget avholdes noen uker etter det offentlige valget. Når det er sagt, er vi redd for å miste det allmenne preget Kirkevalget har hatt de siste 15 årene og at en frakopling fra det offentlige valget vil svekke opplevelsen av at å stemme ved Kirkevalget er noe alle medlemmer. Dette er en mulig konsekvens det i så fall må settes inn tiltak for å forhindre slår til.
- Landsstyret i Åpen folkekirke støtter at det digitale valget gjøres til hovedordningen, men forutsetter at det fortsatt legges til rette for at alle medlemmer i Den norske kirke skal kunne stemme, også de som ikke er digitale. Vi støtter derfor modell 2.
- Valget til Kirkemøtet/bispedømmeråd bør i utgangspunktet være mellom ulike lister. Vi støtter at ordningen med en obligatorisk liste fra en nominasjonskomité nedsatt i bispedømmet avskaffes dersom det stiller en eller flere liste(r) til valg. Nominasjonskomiteenes lister fremstår og opptrer i stadig større grad som alternative lister, og det skaper forvirring for velgerne.
- Kirkerådet drøfter forslaget om å «snu» valget til bispedømmeråd/Kirkemøtet, fra å være et regionalt valg til bispedømmerådet, til å bli et nasjonalt valg til Kirkemøtet, men foreslår at valget skal være til både Kirkemøtet og bispedømmeråd. Vi er usikre på hva kirken/velgerne har å tjene på en slik endring. Det er mulig at det ville gjort kommunikasjonen om valget til bispedømmeråd/Kirkemøtet lettere å kun fokusere på det nasjonale valget. Kirkemøtet har vedtatt at bispedømmerådet skal styrkes som strategisk organ. En slik omlegging vil kunne ha motsatt effekt. På tross av denne usikkerheten, kan vi støtte endringen, så lenge det understrekes at det både er et nasjonalt og regionalt valg.
- Biskopene ivaretar den særskilte tjenesten med å forvalte ord og sakrament i bispedømmeråd/Kirkemøtet/Kirkerådet. Det er uenighet i Åpen folkekirke om prester og «lek kirkelig tilsatte» fortsatt bør ha egne kvoter og bli valgt av og blant egne ansattegrupper, eller om alle ansatte, med unntak av biskopene, bør velges på de samme listene – av alle kirkens medlemmer. Uansett er det viktig for Åpen folkekirke å understreke at ansatte ikke representerer sine ansattegrupper, men som vanlige medlemmer. Prestene er representanter for den særskilte tjenesten med å forvalte ord og sakrament, mens det ikke er en særskilt begrunnelse for at andre ansatte har en egen kvote i kirkedemokratiet. Det er gode argumenter både for og mot en slik endring og de kan være både prinsipielle og pragmatiske. I dagens Kirkemøte/bispedømmeråd har flere prester/andre ansatte sympatier med ulike grupperinger og identifiserer seg i større eller mindre grad med disse. Et argument for å gå fra ordningen hvor ansatte velges av egne grupper, til at det gjøres av alle kirkemedlemmer, er at det vil kunne bidra til å tydeliggjøre rollen deres i kirkedemokratiet. En slik endring vil også bidra til at kirkemøtemedlemmer ikke lenger må søke permisjon eller mister vervet sitt, dersom en skulle få et ansettelsesforhold i Den norske kirke. Dessuten kan det argumenteres for at kirkemedlemmene har forholdsmessig liten innflytelse over sammensetningen av Kirkemøtet, siden de kun velger 77/117 av Kirkemøtets medlemmer (under 66 %). Eventuelt kan det vurderes å fortsette med et eget valg for prester, men at andre ansatte velges på lister som andre kirkemedlemmer. For å sikre at Kirkevalget fortsatt skal være et valg hvor «vanlige kirkemedlemmer» stiller til valg og får tillit til å lede kirken, mener vi det ved en slik eventuell omlegging bør vurderes å om det er behov for å sette en maksimumsbegrensning på hvor mange ansatte som kan stille til valg på de ulike listene, eventuelt sette begrensning på hvor mange som kan bli valgt. Om det fortsatt skal være en egen kvote for prester/andre ansatte, kan det vurderes om disse skal velges i et felles valg. Eventuelt kan det vurderes å innføre en egen kvote for vigslede medarbeidere, og at andre ansatte kan velges på listene sammen med andre kirkemedlemmer. Et alternativ om det fortsatt skal være egne kvoter for prester og andre ansatte, er at det vurderes å la alle kirkemedlemmene delta i valget, ikke bare egne ansattegrupper.
- Den tekniske valgløsningen må være overtydelig på at Kirkevalget faktisk er to valg og at alle kirkemedlemmer kan stemme i begge. I 2023 var ikke dette tydelig nok, slik at det er mulig at flere kun stemte i menighetsrådsvalget siden det lå øverst i løsningen.
- Direkte kommunikasjon med medlemmene er viktig. Det bør derfor vurderes å sende ut valgkort med informasjon om valget til alle medlemmene som har stemmerett. Kommunikasjonen bør helst være fysisk, men det er mulig at digitalt valgkort kan være et fullgodt alternativ.
- Kirkerådet må i kommunikasjonen rundt kirkevalget også kunne synliggjøre og spre informasjon om listene som stiller til valg og deres toppkandidater.
- Det er uenighet i Åpen folkekirke om antall kirkemedlemmer som bor i de ulike bispedømmene bør vektlegges (noe) når Kirkemøtets sammensetning skal vurderes, eller om antallet medlemmer bør være likt som i dag. Den demokratiske logikken ved at de bispedømmene med flest medlemmer bør ha noe bedre representasjon i Kirkemøtet, enn mindre bispedømmer vektlegges av noen. Andre mener at det er viktig å sikre likeverdig representasjon for geografisk store og spredt befolkede bispedømmer, slik at det er tydelig at deres stemme i kirkedemokratiet er ønsket og må vektlegges. Om det skal gjøres en justering i forholdet mellom ulike bispedømmer, er det uansett viktig for Åpen folkekirke at antallet folkevalgte i ulike bispedømmeråd ikke reduseres.
- Åpen folkekirke har vært opptatt av å få inn flere under 30 år på listene våre og styrke unges innflytelse i de kirkelige rådene. Selv om dette ikke er en del av denne høringen, vil vi signalisere at valgordningen må sikre at unge blir får plass på listene og får innflytelse i bispedømmeråd, Kirkemøtet og Kirkerådet. Stemmerettsalderen bør fortsatt være 15 år og vi må sammen forsøke å få flere unge til å benytte seg av stemmeretten.
- Vi støtter at det fortsatt skal være mulig å stille alternative lister ved menighetsrådsvalg. Selv om muligheten ikke er mye brukt, er det fortsatt en demokratisk sikkerhetsventil som det ikke er nødvendig å fjerne, selv om det vil gjøre regelverket til menighetsrådsvalget enklere. Vi støtter også at sperrefristen på 5% på nominasjonskomiteenes lister opprettholdes ved valget til menighetsråd.