-Med dette valgprogrammet vil vi vise at Åpen folkekirke har et bredt engasjement for kirken lokalt og nasjonalt. Vi ønsker å bringe kirkepolitikken ut i det offentlige rom, og inviterer til samtale før kirkevalget neste år, sier leder i programkomiteen Ole Kristian Bonden.
Første utkast til valgprogram for Åpen folkekirke legges fram for medlemmene i disse dager. De har en måned på seg til å komme med innspill før jul. Programmet slår innledningsvis fast at Åpen folkekirke vil at Den norske kirke skal videreutvikles som en åpen og demokratisk folkekirke, og at de vil arbeide som en kirke som er åpen for alle, som fremmer menneskeverdet og som motarbeider diskriminering.
– Nå som Åpen folkekirke har fått igjennom vigsel av likekjønnede, har de mer å kjempe for?
– Denne saken var viktig ved forrige valg, og fortsatt ser vi behov for å hegne om vedtaket – det er krefter som ønsker at det reverseres. Vi er enda ikke i mål med valgordningen. Åpen folkekirke er opptatt av å gi innflytelse til bredden av kirkens medlemmer, og at valgalternativene er synlige og tydelige. Dessuten vil vår selvforståelse som folkekirke etter virksomhetsoverdragelsen fra staten, og i utformingen av ny kirkeordning, vil være avgjørende for mange veivalg framover. Vi ser det i vektleggingen av kirkehuset og det som skjer der, i en kulturåpen kirke, og i en samfunnsengasjert diakonal kirke, sier Bonden.
– Men man er ikke veldig konkret i veivalgene for kirkeordning i forslaget til nytt valgprogram?
– Uttegning av ny kirkeordning er en komplisert prosess, og vi står midt oppe i den nå. Debatten om dette vil være levende også i Åpen folkekirke. Det er viktig og bra, for her kan alle delta, og Åpen folkekirke kan vinne innflytelse etter valget. For programkomiteen har det vært viktig å framholde at kirkeordningen skal ha som mål å bevare og utvikle kirkens preg av bred, åpen folkekirke. Vi har tidligere gått inn for en arbeidsgiver, og vi ønsker en bedre samordning av arbeidsgiverfunksjoner. Men vi har i utkastet ikke anbefalt en spesiell modell. Den debatten vil fortsette både i Åpen folkekirke og i andre organer. Det er en viktig sak, men neppe den som opptar menigmann flest i høstens kirkevalg.
– Hvilke saker vil du trekke fram?
– Det er dette vi nå sender ut på høring i disse dager, for å få innspill til. Av symbolsaker kan vi jo nevne åpne kirker, helt konkret. Det er en utfordrende sak som må løses lokalt. Men om vi i Norge kunne både praktisk, men også holdningsmessig, gjøre noe for å åpne kirkehusene også når det ikke skjedde noe der, vil det ha en enorm kulturell betydning, og bety noe for kirkas tilgjengelighet for folk. Det er et omfattende utkast til program vi sender ut. Det viser det brede engasjementet til Åpen folkekirke. Fram mot valget bør vi nok profilere enkelte saker enda tydeligere. Men det går en tråd gjennom Åpen folkekirkes engasjement som gjenfinnes i de seks delpunktene i programmet: Kirken som folkekirke, Kirken midt i livet, Kirken som møteplass, Kirken som kulturbærer, Kirkens stemme i samfunnet og Kirken som arbeidsplass. Jeg håper vi har lagt grunnlaget for en god samtale og et godt valgprogram, avslutter Ole Kristian Bonden.