Vedtekter for Åpen folkekirke

§1 Formål

Åpen folkekirke er en landsomfattende organisasjon som arbeider for at Den norske kirke skal være en åpen, inkluderende, landsdekkende og demokratisk folkekirke som motarbeider alle former for diskriminering. Åpen folkekirke søker representasjon i landets bispedømmeråd, i Kirkemøtet og andre kirkelige råd og utvalg. Åpen folkekirke er organisert som en forening. Åpen folkekirke er partipolitisk nøytral.

§2 Navn

Organisasjonen navn er Åpen folkekirke. På nynorsk og nordsamisk benyttes henholdsvis Open folkekyrkje og Rabas álbmotgirku som navn. På engelsk omtales organisasjonen som «Open Church», med tillegget «an organisation in the Church of Norway».

§3 Medlemskap

Alle som støtter foreningens formål og aksepterer vedtektene kan være medlem av Åpen folkekirke. Medlemskontingent fastsettes av landsstyret.

§4 Landsmøte

Landsmøtet er Åpen folkekirkes høyeste organ. Det avholdes ordinært hvert annet år. Nøyaktig tidspunkt fastsettes av landsstyret, som også avgjør om landsmøtet skal gjennomføres fysisk og/eller digitalt. Det innkalles til landsmøte med minst tre måneders varsel. Saksdokumenter sendes én måned før møtet avholdes. Ekstraordinært landsmøte avholdes når landsstyret bestemmer det, eller når fire regionlag krever det. Det innkalles til ekstraordinært landsmøte med minst én måneds varsel.

Landsmøtet velger sju personer til landsstyret, hvorav leder og nestleder velges separat. De direkte valgte medlemmene av landsstyret utgjør arbeidsutvalget i Åpen folkekirke.

Landsmøtet fastsetter vedtekter, plattform og valgprogram, behandler arbeidsutvalgets toårsberetning og tar ellers avgjørelse i de saker som landsstyret forelegger.

Forslag som en vil ha behandlet på landsmøtet må være vedtatt på et medlemsmøte eller årsmøte i regionlagene. De skal sendes inn til arbeidsutvalget senest to måneder før landsmøtet. Landsstyret og arbeidsutvalget har forslagsrett. Landsmøtet kan velge å behandle saker som ikke er meldt inn innen fristen, dersom minst 2/3 av de fremmøtte vedtar det ved konstituering av landsmøtet. Det er likevel ikke anledning til å behandle forslag til vedtektsendringer som ikke er fremmet innen fristen.

Alle delegater har stemmerett. Årsmøte eller medlemsmøte i regionlagene velger delegater til landsmøtet. Alle regionlag kan delta med tre delegater. I tillegg fastsettes et tillegg basert på medlemstallet. Landsstyret vedtar terskelen som utløser tilleggsdelegater for det kommende landsmøtet. Medlemstallet pr. 31.12. året før legges til grunn for fordelingen av delegater.

Faste medlemmer i bispedømmeråd valgt på Åpen folkekirkes lister kan møte på landsmøtet med fulle rettigheter. Medlemmer av landsstyret deltar på landsmøtet med fulle rettigheter.

Alle betalende medlemmer av Åpen folkekirke har adgang til å være til stede under landsmøtet. Betalende medlemmer kan av landsmøtet innvilges observatørstatus med talerett.

I innstillinger til arbeidsutvalget, arbeidsgrupper og andre tillitsverv skal betydning for mangfoldet veie tungt.

§5 Landsstyret

Landsstyret er organisasjonens øverste organ mellom landsmøtene. Det har ansvaret for at virksomheten blir drevet i samsvar med vedtektene og landsmøtets vedtak.

Landsstyret består av et arbeidsutvalg på sju, i tillegg til to representanter fra hvert bispedømme og valgt leder av nettverket Åpen folkekirke UNG. Dersom leder og/eller nestleder i Kirkerådet til Den norske kirke er valgt på Åpen folkekirkes lister, er de også medlemmer av landsstyret. Bispedømmets medlemmer av landsstyret er leder av regionlaget, med nestleder som vara, og ett medlem som sitter i bispedømmerådet. Om leder av bispedømmerådet er valgt fra Åpen folkekirkes liste sitter denne i landsstyret, eventuelt nestleder eller annet medlem valgt av bispedømmegruppa. Bispedømmegruppa utpeker selv vara.

Landsstyret har møte når arbeidsutvalget bestemmer det, eller når minst halvparten av de øvrige medlemmene krever det. Landsstyremøtene kan gjennomføres digitalt eller fysisk.

Landsstyret bestemmer tidspunkt for landsmøtet.

Landsstyret velger valgkomité for de valg som skal foretas på landsmøtet. Valgkomiteen skal bestå av mellom tre og fem medlemmer.

Landsstyret kan gjøre suppleringsvalg til arbeidsutvalget.

Landsstyret kan nedsette utvalg for å styrke oppmerksomheten på områder som er viktig for Åpen folkekirke.

Landsstyret vedtar høringssvar på vegne av Åpen folkekirke.

Landsstyret fastsetter budsjett, inkludert medlemskontingent.

Revisor framlegger sin revisjonsberetning for landsstyret. Landsstyret skal godkjenne Åpen folkekirkes årsregnskap og årsberetning senest fire måneder etter regnskapsårets utgang.

Landsstyret er beslutningsdyktig når minst halvparten av medlemmene/innkalte varamedlemmene er til stede. Ved stemmelikhet har leders dobbeltstemme.

§ 6 Arbeidsutvalget

Arbeidsutvalget forestår den løpende ledelse av organisasjonen, og har arbeidsgiveransvar.

Arbeidsutvalget forbereder saker til landsstyret og landsmøtet.

Arbeidsutvalget består av leder, nestleder, samt fem øvrige medlemmer valgt av landsmøtet. I tillegg er leder av Kirkerådet medlem, dersom vedkommende er valgt på Åpen folkekirkes liste.

Arbeidsutvalget velges for 2 år. Alle kan gjenvelges. Valgkomiteen kan foreslå andre valgperioder for medlemmer av AU i sin innstilling overfor landsmøtet.

Møter i arbeidsutvalget kan gjennomføres digitalt og/eller fysisk. Arbeidsutvalget er vedtaksdyktige når minst fire medlemmer er til stede. Ved stemmelikhet har leder dobbeltstemme.

§7 Regionlag

Åpen folkekirkes regionlag sammenfaller med Den norske kirkes bispedømmer. Hvert regionlag består av alle medlemmer i Åpen folkekirke i det enkelte bispedømmet.

Årsmøtet velger et styre som består av minst tre medlemmer. Åpen folkekirkes delegater i bispedømmerådet har møte- og talerett i regionlagets styre. Leder velges direkte, men styret konstituerer for øvrig seg selv. Styret er ansvarlig for å innkalle til årsmøter med minst en måneds varsel. Årsmøtet skal minimum arrangeres hvert annet år.

Årsmøtet i et regionlag fungerer også som nominasjonsmøte før Kirkevalget. Innkalling til nominasjonsmøte følger reglene for innkalling til årsmøtet.

Regionlag kan ha egne vedtekter som nærmere regulerer arbeidet i samsvar med Åpen folkekirkes vedtekter. Vedtektene skal vedtas av årsmøtet i regionlaget med mist 2/3 flertall og godkjennes av landsstyret i Åpen folkekirke.

Regionlag kan jobbe fritt innenfor Åpen folkekirkes plattform og valgprogram og skal søke å engasjere nye og eksisterende medlemmer og skape større kirkepolitisk debatt og aktivitet.

Møter i regionlagets regi kan gjennomføres digitalt og/eller fysisk. Medlemskap som er tegnet minst 1 måned før årsmøtet gir stemmerett.

§8 Alminnelige bestemmelser

Som medlem regnes en person når innbetalt kontingent er registrert. Enhver som er medlem, kan velges til tillitsverv i Åpen folkekirke. Stemmerett oppnås etter en måneds medlemskap. Hvis noen med kirkepolitiske verv ikke lenger er medlem av Åpen folkekirke, regnes vedkommende ikke lenger som representant for organisasjonen. Et medlem av en valgkomité eller nominasjonskomité er å anse som inhabil når vedkommende er foreslått valgt og ikke selv har erklært seg uaktuell som kandidat.

§9 Endring og ikrafttredelse

Endring av Åpen folkekirkes vedtekter kan skje på lovlig innkalt landsmøte. Endringsforslag må være delegatene i hende én måned før møtet avholdes. Endring av vedtektene kan bare skje med 2/3 flertall av de tilstedeværende delegatene, og trer i kraft ved møteslutt.

§10 Oppløsning

Oppløsning av organisasjonen Åpen folkekirke kan bare skje på lovlig innkalt landsmøte. Vedtak om oppløsning krever 2/3 flertall. Ved eventuell oppløsning av Åpen folkekirke skal organisasjonens midler disponeres i henhold til organisasjonens formål og gå til en tilsvarende organisasjon med godkjent formål.

Endret 12. mars 2023